make money online work from home internet job earn money
get money online

Λετύμπου

Πάφος -

Λετύμπου το χωριό με τις πολλες εκκλησίες


http://www.pafostravelguide.com/paphos/Λετύμπου.png

Για να φτάσετε στη Λετύμπου, ταξίδευετε στο Β7 από την Πάφο μέχρι να φτάσετε στη στροφή προς Τσάδα, μετά περνάτε από καλεπεια και στη συνέχεια στον F719.

Όντας ένα μικρό χωριό, η Λετύμπου έχει μόνο μερικές ταβέρνες, τέσσερα καταστήματα καφέ και ένα μικρό μίνι μάρκετ.Η ταβέρνα στην είσοδο του χωριού είναι από τις καλύτερες τόσο σε πιότητα όσο και σε τιμές και συστήνεται ανεπιφύλακτα.


Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένα ελαιοτριβείο, ένα αναπαλαιωμένο σιντριβάνι και το Μνημείο Ηρώων, προσθέτοντας τη γεύση του χωριού. Το εγκαταλειμμένο λατομείο τώρα στη Λετύμπου χρησιμοποιηται για την παραγωγή μαρμάρινων πλάκων για τα δάπεδα των παραδοσιακών σπιτιών.

Το πλησιέστερο σχολείο είναι στο Πολέμι και το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα βρίσκεται στο Στρουμπί. Το πιο κοντινό νοσοκομείο είναι στην Πάφο, αλλά ο γιατρός κάνει μια εβδομαδιαία επίσκεψη στο χωριό.

Υπάρχουν πολλές εκκλησίες σε αυτό το όμορφο μικρό χωριό, αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι η Εκκλησία των Αγίων Κηρύκου & Ιουλίττης που χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Πηγαίνετε στο εσωτερικό του ναού και να εντυπωσιαστούν από τα σωζόμενα έργα ζωγραφικής στους τοίχους,βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού.
Είναι ένας ναός, σταυροειδής, εγγεγραμμένος με τρούλο, που μπορεί πραγματικά να χρονολογηθεί από το 12ο αιώνα, με πολλές επεμβάσεις κυρίως του 15ου αιώνα. Διασώζει λίγες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, ενώ οι περισσότερες χρονολογούνται στο τέλος του 15ου αιώνα. Αυτό μαρτυριέται από τις τοιχογραφίες που φέρει ο ναός. Κατά την συντήρησή του, που έγινε πριν περίπου 10 χρόνια, φάνηκε ν’ αναγράφεται σε μερικές από αυτές και η χρονολογία τοιχογράφησής του.

Η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου ήταν η πρώτη εκκλησία στη κοινότητα. Κτίστηκε την Βυζαντινή εποχή, περίπου τον 11ο αιώνα. Ήταν ρυθμού βασιλικού, πετρόκτιστη και με άνεση να φιλοξενεί γύρω στους πεντακόσιους πιστούς. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού. Σήμερα παρέμεινε ερείπιο.

Εκκλησία ΑγίωνΚηρύκου ΙουλίττηςΤο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου ήταν ένα ξωκλησάκι στα ανατολικά του χωριού. Άγνωστο το πότε κτίστηκε. Επειδή όμως το εκκλησάκι βρισκόταν κτισμένο σε τεμάχιο της εκκλησίας, όταν έκτιζαν την εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, υπήρχε απόλυτη ανάγκη για χρήματα. Αναγκάστηκαν να πουλήσουν το τεμάχιο αυτό με το εκκλησάκι, για να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα. Σήμερα στο τεμάχιο αυτό το οποίο αγοράστηκε από ιδιώτη, κτίστηκε μια κατοικία.

Το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού, λίγο πιο πάνω από την εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το πότε κτίστηκε. Σήμερα το εξωκλήσι είναι ερείπιο. Από τους σεισμούς και το πέρασμα των χρόνων, το ξωκλησάκι κατέρρευσε. Φρόντισαν όμως οι κάτοικοι να τοποθετήσουν εκεί στο ερείπιο, ένα καντήλι, ν’ ανάβει για την Αγία Μαρίνα μέσα σ’ ένα μικρό εικονοστάσι μαζί με την εικόνα της.

Εκκλησία της παναγίας Θεοτόκου λετυμπουΞωκλήσι της Παναγίας της Φωτολάμπουσας
Φωτολάμπουσα ονομάστηκε, γιατί η Παναγία αυτή είχε τη δυνατότητα να θεραπεύει, τις οποιεσδήποτε παθήσεις στα μάτια, αλλά και να αποκαθιστά το φως σ’ αυτόν που το έχασε.Το ξωκλησάκι κτίστηκε τον 18ο αιώνα περίπου, και βρίσκεται στην πλαγιά ενός βουνού, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, βόρεια του χωριού.Με το πέρασμα των χρόνων όμως, κατέστη ετοιμόρροπο και η κοινότητα έκανε ότι ήταν δυνατό για την ανακαίνισή του. Το 1985 μέχρι και το 1987 το ξωκλησάκι ανακαινίσθηκε και μάλιστα προεκτάθηκε. Έχει την άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και 400 πιστούς. Είναι βασιλικού ρυθμού, με ξύλινη στέγη.

Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε γύρω στο 10ον αιώνα. Βρίσκεται στ’ ανατολικά του χωριού και λέγεται πως ήταν πολύ παλιό ξωκλήσι. Από τους σεισμούς και το πέρασμα των χρόνων, το εξωκλήσι κατέρρευσε. Σήμερα παραμένουν μόνο τα ερείπια του.

Ξωκλήσι Αγίου Επιφανείου

Ερείπιο σήμερα και το εξωκλήσι του Αγίου Επιφανείου. Άγνωστο το πότε ακριβώς κτίστηκε. Λέγεται πως κτίστηκε περίπου τον 11ον αιώνα. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού και εκ δεξιών του ναού των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης. Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται πως ο ναός ήταν ρυθμού βασιλικού μετά τρούλου. Με το πέρασμα των χρόνων όμως κατέρρευσε και το μόνο που απέμεινε, είναι ο εξωτερικός τοίχος του ιερού, ύψους έξι ποδών και ο βόρειος τοίχος του ναού. Στον βόρειο τοίχο, φαίνεται πως υπήρχαν τοιχογραφίες. Αλλοιώθηκαν όμως και αυτές, από τις καιρικές συνθήκες και καταστράφηκαν.

Δεν μπορείτε να δείτε τη θάλασσα από την Λετύμπου, αλλά υπάρχει υπέροχη θέα στο δασώδες βουνό της περιοχής. Το κοντινότερο σημείο αλιείας είναι στο φράγμα Ευρέτου και το κοντινότερο γήπεδο του γκολφ βρίσκεται στην Τσάδα.