make money online work from home internet job earn money
get money online

Γουδί

Πάφος -

Το Γουδί βρίσκεται στην επαρχία Πάφου. Γειτονεύει με τις κοινότητες: Σκούλλη, Χόλη, Στενή, Χρυσοχού.


http://www.pafostravelguide.com/paphos/Γουδί.jpg

Γουδί βρίσκεται κτισμένο 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι απλωμένο σε μια ήπια πλαγιά μεταξύ 60 και 120 μέτρων.

Το χωριό δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 575 χιλιοστόμετρα και στην περιοχή του καλλιεργούνται σιτηρά, όσπρια, καπνός, νομευτικά φυτά, λαχανικά, αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές, ελιές και χαρουπιές. Σήμερα στο χωριό λειτουργούν δύο ελαιoπιεστήρια.

Το Γουδί γνώρισε συνεχή πληθυσμιακή αύξηση μέχρι το 1960, ενώ αργότερα άρχισε η μείωση των κατοίκων λόγω της αστυφιλίας και της μετανάστευσης , που κτύπησε όλα τα χωριά της περιοχής.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της κοινότητας το 1881 αριθμούσαν τους 110, αυξήθηκαν στους 199 το 1911, στους 218 το 1931 και στους 277 το 1960. Μετά το 1960, αρχίζει να εμφανίζεται το φαινόμενο της αστυφιλίας και της μετανάστευσης, με αποτέλεσμα το 1973 ο πληθυσμός να μειωθεί στους 175 και το 1982 στους 165. Στην απογραφή που έγινε το 2001 οι κάτοικοι του Γουδίου ανέρχονταν στους 156.


Το Γουδί συνδέεται στα Νότια και Νοτιοανατολικά με τα χωριά Χόλη και Σκούλλη και στα Ανατολικά με τον κύριο δρόμο Πάφου-Πόλης.

Απέχει 6 χιλιόμετρα από την Πόλη και έχει απόσταση 250 μέτρων από τον ποταμό της Χρυσοχούς.

Η σημαντικότερη πηγή που υπάρχει για την προέλευση του σημερινού οικισμού, είναι ο Μας Λατρί, που μνημονεύει το χωριό με τις ονομασίες Vouti . Ο ίδιος o συγγραφέας το περιλαμβάνει στον κατάλογο των λουζινιανοβενετικών βασιλικών κτημάτων και μαζί με άλλα έντεκα χωριά, το κατάταξε στην επαρχία της Χρυσοχούς.

Ο Ι. Κ. Περιστιάνης, σημειώνει πως στο Γουδί, τα γράμματα διδάχτηκαν πριν από την αγγλική κατοχή. Όμως ο συγγραφέας παρατηρεί, ότι οι μαθητές διδάσκονταν μόνον ανάγνωση.

Για την ονομασία του χωριού, σύμφωνα προς μια ερμηνεία, προήλθε από το όνομα του πρώτου οικιστή ή ιδιοκτήτη της περιοχής, που πιθανό να λεγόταν Γουδής. Πιθανό όμως να προέρχεται και από τη λέξη βούττημα (=βύθισμα στο νερό) ή βουττίν (=μικρό πιθάρι).
Σαν πάρουμε το δρόμο από την Πάφο για την Πόλη της Χρυσοχούς, θα συναντήσουμε το όμορφο χωριουδάκι Γουδί. Ανάμεσα στις λεμονιές και τις ελιές, βρίσκεται κτισμένο το μικρό χωριό με τους 166 περίπου κατοίκους του. Σαν προχωρήσουμε στο κέντρο του χωριού θα αντικρίσουμε και την κεντρική εκκλησία, η οποία βρίσκεται κτισμένη ανάμεσα στα παραδοσιακά σπιτάκια της κοινότητας.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στο Άγιο Γεώργιο. Είναι σχετικά μεγάλη και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 700 πιστούς.
Αρχιτεκτονικά είναι μονόχωρη, καμαροσκέπαστη και ανάγεται τον 18ο αιώνα. Είναι ορθογώνιου τύπου κτισμένη και όλος ο εξωτερικός της τοίχος είναι πετρόκτιστος και ασπρισμένος. Το 1927 η εκκλησία συντηρήθηκε και μάλιστα επεκτάθηκε.

Το καμπαναριό της είναι κτιστό, ψηλό, καμαρωτό και εφάπτεται του ναού προς το μέρος του ιερού. Ο περίβολος είναι άνετος και πλακόστρωτος. Το περιτοίχισμα γύρω από τον ναό, είναι κατασκευασμένο με χαμηλές κολόνες και ανάμεσα από αυτές διακοσμείται με ανθοδόχες.

Το τέμπλο του ναού χρονολογείται από το 1930 και είναι ξύλινης χειροποίητης κατασκευής. Οι εικόνες που το πλαισιώνουν, φαίνεται να είναι πολύ παλιές, του 1900 και διατηρούνται μέχρι σήμερα. Πάνω από αυτές υπάρχει μια δεύτερη ζώνη, απεικονίζοντας τους αποστόλους και μια άλλη πιο πάνω τρίτη ζώνη, με διάφορες άλλες μικρογραφίες διαφόρων άλλων αγίων. Τα ψαλτήρια είναι ξύλινα, απλά, πρόσφατης κατασκευής.

Ο γυναικωνίτης δίνει και αυτός την παρουσία του στο σύνολο του ναού, μικρός περιορισμένος και από ξύλινη κατασκευή φτιαγμένος.

Η αφιερωμένη εικόνα του Αγίου Γεωργίου επίσης χρονολογείται και βρίσκεται σε ειδικό εικονοστάσι στην αριστερή άκρη του τέμπλου.
Τον Άγιο Γεώργιο η κοινότητα Γουδίου γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο. Στις 23 και στις 3 Νοεμβρίου.

Ναός του κοιμητηρίου αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία

Στα ανατολικά της κοινότητας, λίγο έξω από το χωριό και εντός του κοιμητηρίου, βρίσκεται ο ναός που είναι αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία.
Βρίσκεται κτισμένος στους πρόποδες ενός βουνού. Κτίστηκε γύρω στο 1920 και με άνεση μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 60 πιστούς. Είναι μικρό εκκλησάκι και αρχιτεκτονικά είναι μονόχωρο, καμαροσκέπαστο.

Εξωτερικά είναι πετρόκτιστο και ασπρισμένο. Δεν διαθέτει καμπαναριό. Σαν θα λειτουργήσει, ηχεί η καμπάνα του Αγίου Γεωργίου και οι πιστοί παίρνουν το μήνυμα και μαζεύονται. Άλλωστε δεν λειτουργεί και πολλές φορές τον χρόνο.

Εσωτερικά το εκκλησάκι είναι απλό. Το τέμπλο του απλό, ξύλινο, πρόσφατης κατασκευής. Διαθέτει δυο πύλες, την ωραία πύλη και την βόρεια πύλη. Οι λιγοστές εικόνες που το πλαισιώνουν, χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Το εκκλησάκι λειτουργείται μόνο δυο φορές τον χρόνο. Στις 20 Ιουλίου όπου γιορτάζεται, με λιτάνευση της άγιας εικόνας του Προφήτη Ηλία και την Τρίτη της Λαμπρής, όπου γίνεται η Αναστάσιμος ακολουθία.

Εκκλησάκι του Αγίου Αρίστου

Λέγεται πως πολύ παλιά λειτουργούσε ως μοναστήρι του Αγίου Σινά, γιατί διοικητικά υπαγόταν στο όρος Σινά και μάλιστα φιλοξενούσε πολλούς μοναχούς από το Όρος Σινά.

Κατά την εποχή των Σαρακηνών, για να συμβάλουν οικονομικά οι μοναχοί, πούλησαν αρκετή έκταση γης του μοναστηριού στους κατοίκους του γειτονικού χωριού Χόλη. Με τα χρόνια όμως το ξωκλήσι κατέρρευσε.

Ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό Γουδί, στην κορυφή ενός βουνού, βρίσκονται σήμερα τα ερείπια του ξωκλησιού. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες για το πότε ακριβώς κτίστηκε το ξωκλήσι του Αγίου Αρίστου, ούτε και παραπάνω στοιχεία για την ιστορία του. Γνωρίζουμε όμως ότι τον καιρό που λειτουργούσε σαν μοναστήρι, ήταν η Χωροεπισκοπή της περιοχής.