make money online work from home internet job earn money
get money online

Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων

Πάφος -

Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων είναι κτισμένη σε υψόμετρο 490 μέτρων


http://www.pafostravelguide.com/paphos/agia-marina-kelokedaron.jpg

Η Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων απέχει 26 περίπου χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου.

Κύριες καλλιέργειες της περιοχής, είναι τα σιτηρά, τα όσπρια, τα νομευτικά φυτά, τα αμπέλια, λίγες αμυγδαλιές, ελιές και χαρουπιές.

Ο πληθυσμός του απομονωμένου αυτού χωριού, σημείωσε μια σταθερή αύξηση από το 1881 μέχρι το 1960. Οι 139 ψυχές το 1881 έφθασαν τις 197 το 1921, τις 239 το 1946 και τις 291 το 1960. Κατά την δεκαετία του 1960 η αστυφυλία και η μετανάστευση άρχισε να κτυπά όλα τα χωριά της Κύπρου, με αποτέλεσμα το 1973 οι κάτοικοι να μειωθούν στους 168 και στους 99 το 1982. Στην τελευταία απογραφή που έγινε το 2001, οι κάτοικοι της κοινότητας ήταν μόνο 31.

Η μικρή αυτή ορεινή κοινότητα, είχε κατοίκους που υπηρέτησαν κατά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στην Αγία Μαρίνα οι κάτοικοί της αν και πτωχοί, ήταν όλοι πολύτεκνοι.

Η Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων κατά την παράδοση, τον καιρό της Τουρκοκρατίας ήταν κτισμένη στην τοποθεσία Τζηρά Ελεούσα, κοντά στο Ξεροπόταμο και κοντά στη Νατά, όπου σώζεται ακόμα μέρος της Εκκλησίας.Μετά από κατατρεγμούς και σφαγές από τους τούρκους, όσοι κάτοικοι έζησαν, εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία Άγιος Γεώργιος, κοντά στη σημερινή Αγία Μαρίνα, όπου σώζεται ακόμα μέρος της Εκκλησίας.

Για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε, όσοι κάτοικοι έζησαν εγκαταστάθηκαν στο σημερινό χωριό Αγία Μαρίνα.

Εδώ στην Αγία Μαρίνα ξανακατοίκησαν μαζί Έλληνες και Τούρκοι μέχρι το 1923, όπου σε κάποια φιλονικία, αποχώρησαν οι Τούρκοι.

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και μέχρι το 1967 περίπου οι κάτοικοί της, ασχολούνταν με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Από το 1950 και μετά, πάρα πολλοί μετανάστευσαν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστραλία και στην Αγγλία. Μετά το 1967 λόγω της αστυφιλίας, που άρχισε να πλήττει όλα τα χωριά της περιοχής, αρκετοί κάτοικοι φεύγανε για μια καλύτερη ζωή, στις διάφορες πόλεις της Κύπρου.

Στο χωριό, τις χρονολογίες που προαναφέραμε, δεν υπήρχε ύδρευση και για το λόγο τούτο κοντά στο χωριό, σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, υπήρχαν δύο βρύσες με καμάρες, άγνωστη για μας η χρονολογία κατασκευής των, οι οποίες σώζονται μέχρι και σήμερα.

Η πιο βασική εκδοχή για την ονομασία της κοινότητας, είναι ότι ονομάστηκε Αγία Μαρίνα για να ξεχωρίζει από τα άλλα γειτονικά χωριά τα οποία ήταν τουρκοκυπριακά. Όσο δε για το Κελοκεδάρων, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το χωριό Αγία Μαρίνα βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Κελοκέδαρα. Επίσης για να ξεχωρίζει από το άλλο χωριό της επαρχίας Πάφου που έχει την ονομασία Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς και βρίσκεται κοντά στο χωριό Χρυσοχούς. Να σημειωθεί ότι στο χωριό κατοικούσαν και Τουρκοκύπριοι.
Μοναδική έξοδος από το χωριό, ήταν ένα μονοπάτι που οδηγούσε σε άλλες κοινότητες και από εκεί στη Πάφο. Το 1960 περίπου, όλο το χωριό αποφάσισε να ανοίξει νέο δρόμο που θα ενώνει το χωριό με την Πάφο.

Έτσι με κούσπους (κασμάδες) και φτυάρια, άνοιξαν ένα κανονικό δρόμο μήκους 4 χλμ. προς το γειτονικό χωριό Αμαργέτη. Έτσι με το άνοιγμα του δρόμου, άρχισε η εξυπηρέτηση του χωριού προς τη Πάφο, όμως ταυτοχρόνως, άρχισε και το ξεκίνημα της μετανάστευσης για πιο καλή ζωή στις άλλες περιοχές της Κύπρου.Έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Λίγες μέρες πριν από τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι νοικοκυρές καθάριζαν γενικά ολόκληρο το σπίτι τους. Την ημέρα των Χριστουγέννων πήγαιναν όλοι στην εκκλησία για να γιορτάσουν την γέννηση του Χριστού. Μετά την λειτουργία κοινωνούσαν και μετέβαιναν στα σπίτια τους μαζί με τις οικογένειες τους για φαγητό. Το γιορτινό τραπέζι περιλάμβανε σούπα τραχανά και γαλοπούλα.

Η ίδια διαδικασία γίνεται και την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Την ημέρα αυτή κόβεται και η βασιλόπιτα που έχει μέσα ένα νόμισμα. Όποιος βρει το νόμισμα στο κομμάτι του, θα είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς.
Την πρώτη μέρα του χρόνου πρέπει, βάσει των παλαιών κυπριακών εθίμων, όταν επιστρέψουν από την εκκλησία στο σπίτι τους, να μπουν με το δεξί πόδι, για να πάνε όλα δεξιά (καλά) στη νέα χρονιά.

Την Πρωτοχρονιά παίζουν επίσης διάφορα τυχερά παιχνίδια με τραπουλόχαρτα ή ζάρια σε στενό οικογενειακό κύκλο, παίζουν «τριανταένα», «ρήγα» και «ζάρια».

Έθιμα των Φώτων

Παραμονή των Φώτων όλες οι νοικοκυρές έφτιαχναν ξεροτίανα (λουκουμάδες), για να φάνε μαζί με τις οικογένειές τους και να ρίξουν και στα δόματα (στέγες των σπιτιών), να φάνε οι καλικάτζαροι και να φύγουν.
Μετά το εκκλησίασμα, ο Ιερέας του χωριού γύριζε σε όλα τα σπίτια και ράντιζε με Αγίασμα (δρόσος).

Έθιμα των Σήκωσων

Οι σήκωσες αρχίζουν από την Κυριακή της Απόκρεω και συνεχίζονται την επόμενη Κυριακή της Τυροφάγου, που ήταν οι καθ’ αυτό Σήκωσες.

Συνήθως αυτές τις δυο Κυριακές και ιδίως την Κυριακή της Τυροφάγου, αρκετά άτομα μασκαρεύονταν και γύριζαν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια. Εκεί διασκέδαζαν τον κόσμο με αστεία, με χορούς και τραγούδια.

Μαζεύονταν πολλές οικογένειες στα καφενεία και διασκέδαζαν ομαδικά. Έτρωγαν, έπιναν, τραγουδούσαν και χόρευαν. Σε ορισμένα αρχοντικά σπίτια του χωριού έστηναν σούσες, στις οποίες καθόντουσαν οι κοπέλες του χωριού και τραγουδούσαν.

Έθιμα του Πάσχα

Την Κυριακή των Βαΐων οι νοικοκυρές παίρνουν κλωνάρια ελιάς στην εκκλησία, για να μείνουν εκεί μέχρι την ήμερα της Πεντηκοστής, οπότε η ελιά αγιάζεται και θα την πάρουν στο σπίτι τους για το κάπνισμα. Το κάπνισμα πιστεύουν οι χριστιανοί της Κύπρου, ότι διώχνει κάθε κακό και ζηλοφθονία από την οικογένεια και από τα ζώα του σπιτιού.

Την Μεγάλη Πέμπτη στήνουν μέσα στην εκκλησία πάνω σ’ ένα τραπέζι ομοίωμα σταυρού με το Χριστό πάνω, ενώ στα δεξιά και αριστερά βάζουν ομοίωμα του αποστόλου Ιωάννη, αγαπημένου μαθητή του Χριστού και την μητέρα του Μαρία.
Όλοι οι χωριανοί πάνε στο εσπερινό, προσκυνούν τον τίμιο σταυρό και ακούνε τα 12 ευαγγέλια, για τα πάθη, την σταύρωση και το θάνατο του Χριστού.

Την Μεγάλη Παρασκευή, κοπέλες ψάλλουν τον επιτάφιο θρήνο, γύρω από τον στολισμένο με λουλούδια επιτάφιο, ενώ τρεις κοπέλες ντυμένες μυροφόρες, ραίνουν το Χριστό με μύρα, αρώματα και άνθη. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στην κοινότητα.

Η Ανάσταση

Το Σάββατο πριν τα Μεσάνυχτα, κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες, για να καλέσουν όλους τους Χριστιανούς να πάνε στην πιο χαρούμενη λειτουργία της Χριστιανοσύνης.

Έξω στο προαύλιο της εκκλησίας είναι αναμμένη μια μεγάλη φωτιά η «Λαμπρατζιά», στην οποία καίγεται ο Ιούδας. Τα μεσάνυχτα ο παπάς λέει το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός». Ακολούθως βγαίνει από την εκκλησία μαζί με τους ψάλτες, για τον Καλό Λόγο. Όλος ο κόσμος ανάβει τα κεριά του, με το Άγιο φως της Ανάστασης και ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».

Μετά την λειτουργία της αναστάσεως και όταν όλοι οι Χριστιανοί κοινωνήσουν των Αχράντων μυστηρίων, επιστρέφουν στα σπίτια τους και τρώνε τη σούπα αυγολέμονη ή τραχανά, και τις περίφημες πατροπαράδοτες κυπριακές φλαούνες. Εκεί τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά λέγοντας τις ευχές: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Την Κυριακή θα ψήσουν το πατροπαράδοτο «Αρνί στην σούβλα», για να διασκεδάσουν την μεγάλη ημέρα της Λαμπρής όλοι μαζί. Μετά το φαγοπότι τραγουδούν, χορεύουν και διασκεδάζουν με Κυπριακούς χορούς και τραγούδια.

Τις μέρες πριν την Λαμπρή οι νοικοκυρές στο χωριό κάνουν τα σισαμένα κουλούρια και παξιμάδια τους, καθώς επίσης και τις περίφημες «φλαούνες», ενώ το Μεγάλο Σάββατο βάφουν τα κόκκινα αυγά με τα οποία θα τσουγκρίσουν μετά την Ανάσταση.

Την Κυριακή του Πάσχα, στην Πλατεία του Χωριού, παίζονται διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια όπως το «Λιγκρί», «πλάκα», τον «βοσκόν», τον «ζύζιρο», το «κουρουπάτσι», τα «κουτσιά».
Λευκωσία – Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων

Ξεκινήστε τη διαδρομή σας προς το γραφικό χωριό, Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, χρησιμοποιώντας τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού. Αφήστε τον αυτοκινητόδρομο, επιλέγοντας την έξοδο προς Αγία Βαρβάρα. Αφού διασχίσετε τα χωριά Αγία Βαρβάρα, Αξύλου, Ελεδιό, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων θα συναντήσετε την Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων με το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον. Από τη Λευκωσία μέχρι την Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.


Λεμεσός – Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων

Η πιο πάνω διαδρομή ισχύει και με αφετηρία τη Λεμεσό. Για να καλύψετε τη διαδρομή από Λεμεσό προς την Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, με κανονική ταχύτητα θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.