make money online work from home internet job earn money
get money online

Έθιμα της Λαμπρής - Πάσχα

- Παράδοση

Έθιμα της Λαμπρής - Πάσχα , Έθυμα του Πάσχα


http://www.pafostravelguide.com/paphos/pasxa-paphos.jpg

Το Πάσχα έρχεται πάντα την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, την άνοιξη.
Χριστουγγενα στη Πόλη και Πάσχα στο χωριό. Τα Πάσχα στα χωριά της Πάφου είναι οι καλύτερες διακοπές.

Τις μέρες πριν την Λαμπρή οι νοικοκυρές στα χωριά της Πάφου θα κάνουν τον γενικό καθαρισμό του σπιτιού.
Η μεγάλη εβδομάδα αρχίζει μετά το Σαββάτου του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων.

Κυριακή των Βαΐων: Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές παίρνουν κλωνάρια ελιάς στην εκκλησία, για να μείνουν εκεί μέχρι την ήμερα της Πεντηκοστής, οπότε η ελιά αγιάζεται και θα την πάρουν στο σπίτι τους για το κάπνισμα. Το κάπνισμα πιστεύεται ότι διώχνει κάθε κακό και ζηλοφθονία από την οικογένεια.

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν τα κόκκινα αυγά τα οποία θα τσουγκρίσουν μετά την Ανάσταση.
Την Μεγάλη Πέμπτη οι εικόνες του εικονοστασίου καλύπτονται με μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους. Το ίδιο βράδυ στήνουν μέσα στην εκκλησία πάνω σ' ένα τραπέζι ομοίωμα σταυρού με το Χριστό πάνω ενώ στα δεξιά και αριστερά βάζουν ομοίωμα του αποστόλου Ιωάννη και της μητέρας του Χριστού.

flaounes


Την Μεγάλη Παρασκευή θα ετοιμάσουν τα παξιμάδια και τους Άρτους τους καθώς επίσης και τις περίφημες «φλαούνες», τσιουρέκια, χαλουμόπιττες, ελιόπιττες, πασκίες.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί γίνεται ο στολισμός του επιταφίου. Κοπέλες και νέοι ψάλλουν τον επιτάφιο θρήνο ενώ τρεις κοπέλες ντυμένες μυροφόρες ραίνουν το Χριστό με μύρα αρώματα και άνθη. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του επιταφίου στους κεντρικούς δρόμου του χωριού.


Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί κατά την διάρκεια της λειτουργίας και την στιγμή που ο ιερέας θα πει το «Ανάστα ο Θεός» οι πιστοί θα κτυπήσουν τους σκάμνους και τα μαύρα ρούχα που καλύπτουν τις εικόνες θα πέσουν.

Στα χωριά πάνε στην εκκλησία και προσκυνούν τον τίμιο σταυρό και ακούν τα 12 ευαγγέλια, για τα πάθη, την σταύρωση και το θάνατο του Χριστού.


Γύρω στις έντεκα το βράδυ κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες για να καλέσουν όλους τους Χριστιανούς να πάνε στην πιο χαρούμενη λειτουργία της Χριστιανοσύνης. Πριν ξεκινήσει η λειτουργία έπρεπε πρώτα να μαζευτούν όλοι οι χωριανοί στην εκκλησία ή κάποιος συγγενής ή γείτονας να δικαιολογήση την απουσία κάποιου.


Απ' έξω στα προαύλια των εκκλησίων είναι αναμμένη η «Λαμπρατζιά». Τα μεσάνυχτα ο παπάς λεει το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανασπέρου φωτός» ενώ συγχρόνως βγαίνει από την εκκλησία μαζί με τους ψάλτες για την λιτανεία. Όλος ο κόσμος ανάβει τα κεριά του και τις λαμπάδες του από το Άγιο φως της Αναστάσεως και βγαίνουν όλοι έξω. Εκεί ο ιερέας θα πει τον Καλό Λόγο και όλοι μαζί ψάλλουν το Χριστός Ανέστη.


Μετά την λειτουργία της αναστάσεως, επιστρέφουν όλοι στα σπίτια τους με τα κεριά τους αναμμένα με το Άγιο Φως το οποίο θα διατηρήσουν για 40 μέρες. Στο σπίτι θα τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά λέγοντας τις ευχές: «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ». Τρωνε σούπα τραχανά ή αυγολέμονη αυγά και φλαούνες.Την Κυριακή θα ψήσουν το πατροπαράδοτο «Αρνί στην σούβλα» και θα διασκεδάσουν την μεγάλη ημέρα της Λαμπρής όλοι μαζί. Το απόγευμα το Κοινοτικό Συμβούλιο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού, που περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιγνίδια. Οι εκδηλώσεις αυτές συνεχίζονται στις πλατείες των χωριών όπου οργανώνουν παιχνίδια του Πάσχα την Κυριακή, Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα.

Paphos Πάφος
Γεροσκήπου
Η Γεροσκήπου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη Επαρχεία Πάφου


Εθνικό Πάρκο Ακάμα
Ο Ακάμας είναι το στολίδι της Δυτικής Κύπρου


Κάτω Πάφος
Η Κάτω Πάφος αποτελεί την κυρίως τουριστική περιοχή της Πάφου


Κούκλια - Παλάιπαφος
Τα σημερινά Κούκλια αποτελούν τη συνέχεια της παλαιπάφου


Πάφος
Η Πόλη της Πάφου


Πέγεια
Η Πέγεια έιναι ο δυτικότερος δήμος της επαρχίας πάφου με μεγάλη τουριστική βιομηχανία


Πόλης Χρυσοχούς
Η Πόλη της Χρυσοχούς βρίσκεται σε μιά τουριστική περιοχή που διαθέτει όλα τα απαραίτητα για αξέχαστες διακοπές


Τσάδα
Η Τσάδα απλώνεται 600μ μέτρα πάνω από την Πόλη της Πάφου και η μαγευτική θέα που αντικρίζει ο επισκέπτης κόβει την ανάσα


Υπαιθρος στη Πάφο
Η Εξοχη στην Πάφο είναι μαγεία


Χλώρακα
Η χλώρακα απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου


Χωριά της Πάφου (Α-Μ)
Χωριά της Πάφου Αλφαβητικά (Α-Μ)


Χωριά της Πάφου Αλφαβητικά (Ν-Ω)
Χωριά της Πάφου Αλφαβητικά (Ν-Ω)


QWater
Αντίστροφη Όσμωση, Φίλτρα Νερού Κύπρος, Οικιακά φίλτρα νερού, Eπαγγελματικά φίλτρα νερού, Aποσκληρυντές νερού, Aπολυμάνσεις νερού


Οδοντίατρος στη Πάφο-Γιώργος Κανάρης
Βρείτε Οδοντίατρο στην Πάφο με χρόνια εμπειρία σε πολλούς οδοντιατρικούς τομείς.


Τούρτες Γενεθλίων-Γάμου-Βάπτισης στη Πάφο
Τούρτες για Γάμους-Βαπτίσεις- Γενέθλια ή Ειδικές Παραγγελίες σε όλη τη Κύπρο


Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Πάφου
Πληροφορίες για το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Πάφου


Σουβλάκι Γυρος για take away και Delivery στη Πάφο
κατι ψηνεται Σουβλάκι και Γυρος στη Πάφο 26962700